• pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0727.531.412
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga pentru începători se fac ACUM
 • Un nou curs - ABHEDA Yoga pentru copii. DETALII ȘI ÎNSCRIERE
 • suntem pe Facebook AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  Solstițiul de iarnă (22 decembrie 2018 –  00:23) este un moment important din punct de vedere astronomic și astrologic și apare în noaptea de 21-22 decembrie 2018.

  Este anul nou autentic din punct de vedere astrologic și astronomic.

  Este un moment în care ne putem propune să începem un an autentic cu idei mai bune, sprijiniți atât de reușitele noastre cât și de eșecuri.

  Putem medita în legătură cu ce am facut și ce vrem cu viata noastră, AVÂND CA BAZĂ MEDITAȚIA FUNDAMENTALĂ, preferabil o oră înainte și după maximul de manifestare a solstitiului de iarnă – 23:23 (21.12) -01:23 (22.12).

  Timp de un an Soarele parcurge întregul cerc zodiacal şi rămâne aproximativ o lună în fiecare semn.

  Fiecare semn zodiacal este un arhetip şi se manifestă în noi într-o formă deosebit de complexă sub forma diferitelor caracteristici psiho-emoţionale şi fizice. Atunci când însuşim într-un mod armonios cele 12 arhetipuri zodiacale, fiinţa noastră atinge un înalt grad de echilibru şi armonie ce ne transformă în ceea ce a fost denumit încă din antichitate „Omul Cosmic”. Această peregrinare anuală a Soarelui facilitează manifestarea în fiinţa noastră a celor 12 energii arhetipale, în conformitate cu semnul în care se află în acea perioadă.

  Solstiţiile şi echinocţiile

  Astfel, trecerea peste o zodie ne pune în rezonanţă tainică cu energia arhetipală a acesteia, ajutându-ne să asimilăm valorile ei specifice. Starea de integrare armonioasă a ceea ce realizăm, starea de naturaleţe sunt strâns corelate cu semnificaţiile zodiei tranzitate de Soare (dar şi de celelalte planete). De exemplu atunci când Soarele se află în Taur, pentru a fi în armonie cu natura se recomandă să cultivăm starea de mulţumire, iubirea de sine, deschiderea faţă de artă, de tot ce este frumos – adică să asimilăm şi să manifestăm calităţile specifice acestei zodii.

  La toate acestea se adaugă ciclurile celorlalte planete, dintre care se resimte într-un mod deosebit influenţa Lunii. Luna parcurge Zodiacul în aproximativ 28 de zile (două zile jumătate în fiecare semn). Astrologia Lunară ne confirmă reacţia noastră inconştientă, instinctuală, receptivitatea faţă de energiile semnului în care se află Luna la un moment dat. Observăm în felul acesta că Soarele ne pune în rezonanţă într-un mod conştient cu forţa semnului zodiacal, adică ne face conştienţi faţă de calităţile acelui semn, iar Luna creează o punte de legătură ascunsă, instinctuală cu energia acestuia.

  Momente de tranziţie ale Soarelui între semnele zodiacale au fost denumite Hiatusuri Solare. Aceste perioade sunt diferite prin structura energetică a elementului constituent. Ştim că fiecare zodie are o predominanţă a unui element: pământul, apa, focul şi aerul. Însă în cazul hiatusurilor se manifestă cel de al cincilea element: eterul, forţă ce crează o profundă legătură cu starea de neutralitate, de vid, de transcendenţă. În timpul hiatusului, datorită fuzionării celor două semne alăturate se creează un efect de avalanşă ce permite branşarea simultană la valorile cele mai înalte ale semnelor zodiacale alăturate.

  Dintre toate trecerile Soarelui dintr-un semn în altul, cele mai importante sunt momentele de maxim şi de egalitate, adică solstiţiile şi echinocţiile. Trebuie să specificăm faptul că din cauza miscării elipsoidale a Pământului în jurul Soarelui data calendaristică a acestor conjuncturi poate să se decaleze cu plus-minus o zi.

  Să observăm descrierea lor astronomică, având în vedere perioada medie de formare:
  1. ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ – 21 Martie – razele Soarelui cad perpendicular pe ecuator, iar cei doi poli ai Pamântului primesc aceeaşi cantitate de lumină şi caldură. Ziua este egală cu noaptea.
  2. SOLSTIŢIUL DE VARĂ – 22 Iunie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de nord (Tropicul Racului), luminând mai puternic emisfera nordică. Ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă;
  3. ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ – 23 Septembrie – razele Soarelui cad din nou perpendicular pe ecuator, ziua fiind din nou egală cu noaptea.
  4. SOLSTIŢIUL DE IARNĂ – 22 Decembrie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de sud (Tropicul Capricornului), ziua în emisfera nordică fiind minimă. Ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă.

  Legătura dintre solstitiul de iarna şi creştinism

  Ceea ce acum poate fi surprinzator este ca in primele trei secole ale crestinismului nasterea lui Iisus nu suscita mare interes. Ba mai mult decat atat, multi preoti priveau ca deplasata aniversarea nasterii sfintilor martiri sau a lui Iisus. Ceea ce ar trebui sa ne dea de gandit in masura in care putem privi crestinismul timpuriu ca fiind mai aproape de mesajul originar.

  Crestinismul asa cum il cunoastem astazi este destul de mult rodul conciliilor ecumenice.
  Ceea ce este cert este ca serbarea lui Iisus pe 25 decembrie se impune abia in secolul al IV- lea si asta dupa ce crestinismul este declarat de catre Constantin cel Mare drept religie oficiala a imperiului. Aceasta decizie este una politica si prin ea s-a intentionat suprapunerea crestinismului peste cultul lui Mithra ceea ce s-a si intamplat de altfel.

  La conciliul de la Niceea se stabileste ca Iisus sa fie sarbatorit oficial pe 25 decembrie. Dupa afirmatiile papei Iuliu I Craciunul a fost sarbatorit pentru prima data in Roma in jurul anului 337 si abia dupa cateva decenii se extinde in intreaga lume crestina. Crăciunul s-a statornicit în anul 429 d.C., cînd împăratul Iustinian declară sărbătoare a imperiului ziua naşterii lui Cristos.

  Ceea ce pare evident este faptul că serbarea naşterii lui Iisus se suprapune peste o sărbătoare solstiţială, coincizând cu un veritabil cult solar.

  Pana a fi considerata oficial Nasterea lui Iisus pe 25 decembrie, ea a fost celebrata la mai multe date dintre care cea mai importanta si mai raspandita a fost data de 6 ianuarie. Biserica rasariteana sarbatorea Nasterea fizica odata cu Nasterea spirituala care era considerata a fi Boboteaza, moment in care Ioan il recunoaste pe Iisus drept Mesia.

  Pentru noi solstitiul cade pe 22 decembrie. Iar daca am face o corectie a intervalului 25 decembrie – 6 ianuarie, raportat la zilele noastre am obtine intervalul 22 decembrie – 3 ianuarie. Ceea ce este extrem de important si sugestiv este faptul ca pe 3 ianuarie, desi frigul domneste in emisfera nordica, Pamantul se afla la cea mai mica distanţa de Soare, momentul purtand in astronomie numele de periheliu. O altă data si intilnim iarasi o relatie importanta si unica in decursul unui an intre Soare si Pamant. Pamantul este cel mai aproape de Soare, iar Iisus “Soarele” isi incepe oficial misiunea.

  Elemente cu valoare practică

  Energiile cosmice se unesc cu cele telurice printr-un proces de initiere sacru, din care rezulta nasterea Principiului Cristic.

  In 24.12 avem liber arbitru si daca dorim sa evoluam, avem posibilitatea de a comunica direct cu maestru nostru spiritual, care ne zambeste, parca nerabdator in a ne darui Lumina.

  Daca alegem sa evoluam sau nu, sa pierdem timp prin distractii nepotrivite, în aceasta zi ni se deschid perspective nebanuite, vom avea parte de cadouri spirituale, surprize metafizice, ce vor afecta personalitatea noastra.

  Karma fiind in „repaus” 1 zi, permite aparitia transformarilor spre Constiinta de Sine.

  Pana in 21.12, soarele se deplaseaza spre sud (in emisfera noastra), spre cel mai de jos punct de pe bolta cereasca.

  In 21.12 ziua Solstitiului de Iarna , soarele ajunge in cel mai de jos punct de pe bolta cerului, in drumul sau spre sud, ziua va fi cea mai scurta si va fi cea mai lunga noapte din an.

  Dupa 22.12, Soarele isi inceteaza aparent, deplasarea spre sud, ramane pentru 3 zile in apropierea Constelatiei Crucii Sudului.

  Din 25.12, Soarele inainteaza cu 1 grad, in marea sa calatorie spre nord, astfel forta vietii creste, bucurandu-ne cu mai multa Lumina si Iubire…

  Astronomic, noptile se micsoreaza si zilele se maresc fericite…

  24.12, face parte din cele 3 zile de „repaus” ale soarelui, de moarte aparenta , in care initierea atinge culmi nebanuite, fluidul eteric teluric este insamantat de fluidul eteric cosmic, astfel vom primi coduri noi de Lumina, din Astral, pentru celulele noastre blocate in traume.

  Primim un Restart divin, pentru repunerea noastra pe orbita Sinelui Superior, pe calea destinului nostru adevarat in viata.

  24.12, este un dar divin, o readucere aminte a Cine suntem Noi cu adevarat, un impuls dat vietii blocate in materialism.

  Solstițiul de iarnă și Luna Plină în Rac.

  Cum sunt afectate zodiile

  În decembrie 2018, Luna plină in Rac coincide cu solstitiul de iarna, iar acest aspect are o semnificațiee rară de care avem parte doar o dată la 19 ani.
  Vineri spre sâmbătă, este noaptea solstiului de iarnă, iar luna plină se va ridica samabata pe 22 decembrie.
  Luna Plină din Rac este protectivă, maternă și grijulie. Transformările vor fi resimțite imediat, dar și pe termen lung în noul an.
  Raritatea unei Luni pline suprapusă cu solstitiul de iarnă are loc de obicei, o data la 19 ani. După un an al marilor încercări cum a fost 2018, este nevoie de forțe proasete și de finaluri fericite pentru a putea păși cu optimism în 2019.
  Solstițiul de iarnă este momentul conștientizării trecutului, tradițiilor – zodia Capricorn va favoriza aceste întoarceri la tradiții.
  Capricornul este semnul răbdării, al ambiției calculate, al ascensiunii lente dar sigure.
  Luna Plină în Rac și zodia Capricornului
  Cu emoția Racului și cu prezența sigură de ea a Capricornului,  nativii se vor redescoperi și vor înțelege adevăratele nevoi, stabilirea normelor de securitate pentru o viață fericită și de asemenea să avem mai multă grijă de noi înșine.
  Capricornul este cel mai fidel și mai dedicat muncii dintre toate semnele zodiacale, astfel, tot ceea ce avem de încheiat acum se va face printr-o muncă suplimentară. De asemenea, orice inițiativă pe care o vom avea în această perioadă va necesită un efort suplimentar (fizic și intelectual).
  Racul este semnul responsabil de emoțiile noastre și de sentimentul de securitate de care avem atât de multă nevoie. Trăirile vor fi mai puternice acum dat fiind influența curată a acestei zodii prin puterea lunii pline.
  Luna Plină în Rac ne învață să fim atenți la ceea ce simțim, să ne clarificăm propriile nevoi.

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...