S-a demonstrat stiintific faptul ca meditatia fortifica creierul

Cercetatorii de la U.C.L.A., studiaza de multi ani efectele meditatiei asupra creierului. Printre altele, ei au descoperit ca cei care mediteaza de mai multi ani de zile si-au modificat cantitatea de materie cenusie si conexiunile dintre neuroni au devenit mai rapide.

Profesorul Eileen Luders, asistent la Laboratorul de la U.C.L.A. Imaging Neuro, si colegii sai, au constatat ca pe termen lung, cei care mediteaza au un numar mai mare de circumvolutiuni (“plieri” ale cortexului, care permite creierului sa proceseze informatiile mai rapid) decat cei care nu mediteaza. Mai mul, o corelatie directa a fost gasita intre numarul de circumvolutiuni si numarul de anilor de meditatie, oferind o dovada in plus a neuroplasticitatii creierului, sau capacitatea sa de a se adapta la schimbarile de mediu.

Cortexul cerebral este stratul extern de tesut neuronal. Printre alte functii, acesta joaca un rol cheie in memorie, atentie, gandire si constiinta. Circumvolutiunile sau pliurile cortexului reprezinta un proces prin care suprafata creierului sufera schimbari pentru a crea santuri inguste, formand asa-zisele sulci si gyri. Formarea lor poate favoriza si consolida procesele neuronale.  Se presupune ca atunci cand exista mai multe pliuri, creierul reuseste sa proceseze mai bine informatia, sa ia decizii sau sa-si intareasca memoria si asa mai departe.

“Mai degraba decat sa comparam meditatorii cu non-meditatorii,  noi am dorit sa observam daca exista o legatura intre cantiatea de practica a meditatiei si gradul de extindere a modificarii creierului” a spus Luders.Acest fapt este corelat cu numarul de ani de meditatie, care mareste numarul de pliuri sau circumvolutiuni ale creierului”.

Dintre 40 de subiecti recrutati, cercetatorii au efectuat scanari RMN pe 23 de meditatori si le-au comparat cu subiectii grupului de control in numar de 16, in functie de varsta si sex. ( Zece participanti au abandonat) . Scanarile pentru grupul de control au fost obtinute dintr-o baza deja existenta de RMN, iar meditatorii au fost recrutati din diverse centre de meditatie. Cei care meditau, aveau o experienta de aproximativ 20 de ani de meditatie, folosind diverse tipuri de meditatie, ca de exemplu: Samatha, Vipassana, Zen sau altele.

Ei au descoperit diferente prountate de grup (nivel sporit de circumvolutiuni printre cei care practicau meditatia in mod activ) pe un segment foarte intins din cortex, incluzand gyrus-ul precentral stang, insula dorsala anterioara stanga si dreapta, gyrus-ul fusiform drept si cuneus-ul drept.

Poate cel mai interesant fapt, a fost insa corelatia pozitiva intre numarul de ani de meditatie si cantitatea de circumvolutiuni insulare.

“Se presupune ca insula dorsala anterioara functioneaza ca un centru pentru integrarea vegetativa, afectiva si cognitiva” a spus Luders. “Meditatorii sunt recunoscuti a fi maestri in introspectie si constientizare, precum si in controlul emotional si mental, astfel incat concluziile accentueaza faptul ca cu cu cat numarul de ani aferenti meditatiei este mai mare, cu atat mai mare este gradul de pliere in zona insulara.

Chiar daca factorii genetici si de mediu ar fi putut contribui la efectele cercetatorilor, s-a observat totusi “o corelatie pozitiva intre circumvolutiuni si numarul de ani de practica, ceea ce sustine ideea ca meditatia imbunatateste gradul de a crea noi circumvolutiuni in creier”

Aceasta descoperire nu poate decat sa ne motiveze si mai mult in practicarea meditatiei, avand acum si dovada stiintifica ca doar de noi depinde sa devenim mai buni!

Sursa: Sience Daily , dupa un articol de Mark Wheeler

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top