Aspecte şi configuraţii planetare – influenţa „geometriei astrelor” asupra fiinţei umane

După cum am precizat în articolul despre Lună și fazele ei, viața de pe Terra (și în particular ființa umană) este supusă influențelor continue ale corpurilor cerești care compun sau care traversează într-o anumită perioadă Sistemul Solar. Putem considera numai influențele astronomice și astrofizice concrete, „dovedite științific”, însă este mult mai important să ținem cont și de interacțiunile energetice, subtile, care își pun amprenta asupra stărilor noastre emoționale, a predispozițiilor și evenimentelor din viața individuală și colectivă. A nu recunoaște aceste influențe acum, când astrologia se impune tot mai mult ca o știință esoterică cu o argumentație foarte precisă, nu mai ține de scepticism, ci ține de ignoranță!

Câteva caracteristici specifice fiecărui astru sunt necesare aici pentru a înțelege cum se compun influențele planetare:
Soarele: semnifică energia masculină, yang, emisivă, conștiința și Conștientul, nevoia de afirmare, tatăl, bărbatul, soțul, latura masculină a fiecărei ființe; latura analitică, mentală, rațională, decizională.
Luna: semnifică energia feminină, receptivă, yin, subconștientul, pasivitatea, inacțiunea, hrănirea și creșterea, mama, soția, femeia sau latura feminină a ființei umane; creativitate și sensibilitate, fluidele corporale.
Mercur: exprimă energia mentală, intelectul, gândirea, fluxul ideatic, rapiditatea corelațiilor mentale, adaptabilitatea, copilul sau tânărul, afacerile.
Venus: exprimă energiile iubirii, armoniei, artei, frumosului, echilibrului, creației și creativității, relațiile interumane, rafinament, aspectul carnal al relațiilor, starea de mulțumire/împlinire emoțional – afectivă.
Marte: exprimă energiile forței fizice, structura corporală, capacitatea de acțiune, zona de conflict interior și mai ales exterior, energia sexuală brută, eficiența în acțiunile realizate.
Jupiter: supranumit și Marele Benefic, este corelat cu energiile plenitudinii, înțelepciunii, cu filosofia, metafizica, prosperitatea și abundența, Maestrul spiritual, conștiința iluminată.
Saturn: Supranumit și Seniorul karmei, este pe nedrept temut de profani. Este adevărat că energia saturniană obligă la confruntarea cu propria karma, mai ales cu aspectele sale dure, aduce solitudine, întârziere, este marcată de timp, de procesele lente dar durabile, semnifică persoanele în vârstă, bătrânețea, dar și înțelepciunea dobândită în timp și prin experiență, Profesorul, restricțiile de orice fel. Dacă este integrată corect, energia saturniană ne ajută să ne transcendem rapid karma și să atingem starea de înțelepciune prin asceză, prin depășirea aspectelor gregare și a plăcerilor lumești, efemere.
Uranus: este considerat octava superioară a lui Mercur, în corelație cu supramentalul, supraconștientul, invențiile, inovațiile, fraternitatea planetară, este simbolul Erei Vărsătorului, în care se spune că tocmai a intrat planeta noastră și întregul Sistem Solar.
Neptun: octava superioară a lui Venus, este poarta către Absolut, către Dumnezeu, legat de energiile oculte, practicile esoterice, misticism, căi spirituale autentice, iubirea și devoțiunea față de Divin. Însă, o integrare mai puțin armonioasă a acestei planete aduce cu sine cultivarea iluziilor, a fenomenelor onirice și subconștiente necontrolate.
Pluton: octava superioară a lui Marte, este prin excelență expresia pulsiunilor vulcanice ale subconștientului și mai ales ale inconștientului, expresia inconștientului colectiv, marchează transformările profunde, convulsiile sociale, deciziile radicale, dramatice, susține transformarea totală prin scoaterea la lumină și alchimizarea tuturor impulsurilor animalice, sau altfel spus este emblema proceselor de transmutare și sublimare a energiilor, capabile să preschimbe plumbul (aspectele joase, nerafinate ale ființei) în aur (conștiință pură și manifestări elevate).

Se știe că ultimele trei planete, Uranus, Neptun și Pluton poartă denumirea de „planete colective”, deoarece deplasarea lor lentă face ca efectele lor în anumite configurații planetare să se mențină pe durate mari de timp. Ori, evenimentele din viața unui individ se succed cu o rapiditate mult mai mare, fiind influențate mai cu seamă de așa-numitele „planete individuale” sau „personale” (Soare, Lună, Mercur, Venus, Marte, Jupiter și respectiv Saturn), ale căror configurații planetare evoluează mai rapid. Așadar, ultimele trei planete își pun amprenta energetică asupra evenimentelor de mare amploare, colective, care antrenează masele de oameni și au repercusiuni pe durate de timp de ordinul a zeci sau chiar sute de ani.

Corpurile cerești (planetele, mai cu seamă, dar și asteroizii sau chiar anumite formațiuni cerești virtuale, considerate doar din punct de vedere energetic – vezi Nodurile Lunare) se pot situa în anumite poziții relative unele față de altele, ceea ce face ca influența lor concertată să se exercite într-o manieră specifică asupra vieții de pe Pământ și asupra ființelor umane. Tabelul de mai jos prezintă diferitele tipuri principale de poziții planetare reciproce, precum și efectele și semnificația acestora:

Conjuncție-0 grade: cu toleranță sau orb de +/- 8 grade (15 grade pentru luminarii). Cele două astre privite de pe Terra par suprapuse; ele își conjugă influențele.
Sextil-60 grade: toleranță sau orb de +/- 4 grade. Astrele se susțin reciproc. Aspect dinamic, benefic, incită la acțiune.
Cuadratură-90 grade: orb de +/- 8 grade. Astrele se contrariază reciproc. Aspect conflictual, care poate permite rezolvarea unor aspecte interioare negative și autodepășirea printr-o atitudine de erou plin de curaj.
Trigon-120 grade: orb de +/- 8 grade. Aspect benefic dar pasiv. Pune în evidență calitățile acumulate în alte existențe, dar care nu incită la manifestare și acțiune.
Opoziție-180 grade: orb de +/- 8 (15 grade pentru luminarii). Astrele își contrabalansează efectele. Ele se pot susține sau dezechilibra reciproc, după cum le percepe ființa umană. Induc nevoia de echilibru și armonizare a energiilor.

Pe lângă aceste distanțe unghiulare interplanetare, putem vorbi efectiv de anumite configurații geometrice alcătuite din două, trei sau mai multe planete sau corpuri cerești semnificative astrologic. Acestea exercită anumite influențe specifice asupra ființei umane, pe întreaga durată a vieții (dacă apar în tema natală a sa), sau pe o perioadă determinată (de exemplu, un an, dacă vorbim de revoluție solară, deci de influențele astrale care se exercită pe parcursul unui an astrologic, de la o aniversare la alta a individului). Prezentăm mai jos configurațiile cerești principale:

ARIPILE DE PASĂRE – Configurație planetară care implică patru planete și cunoaște două posibilități de realizare. Simbolismul configurației se apropie de cel al planetei Mercur și al Semnelor de Aer, susținând în mod deosebit activități profesionale din domeniul comunicației. Nivelul grosier de conștiință va fi marcat însă de intoleranță și lipsă de diplomație, de superficialitate și de neseriozitate. Persoanele armonioase vor manifesta puterea de a sintetiza energia configurației la nivelul expresiei și al realizării personale.

ASPECT APLICANT – Aspect planetar care urmează să se realizeze între două sau mai multe planete, atunci când planeta rapidă se apropie de cea lentă, urmând ca ele să realizeze momentul lor de maxim.

ASPECT SEPARANT – Aspect planetar care deja a cunoscut momentul său de maxim, iar acum el urmează să se desfacă, planeta rapidă începând să se depărteze de cea lentă.

CAREUL IN T – Configurație planetară alcătuită din trei planete, două fiind în opoziție iar a treia formând cuadraturi cu fiecare dintre ele; această a treia planetă se numește „planeta-focar” (sau „planeta-apex”, sau „vârful” configurației) și primește energiile celorlalte două. De aceea, ea este planeta cea mai puternică. Modul vibratoriu în care se află atât planeta-focar cât și celelalte planete a dus la existența a trei tipuri de careu în T :
careul în T cardinal (toate planetele se află în trei dintre cele patru Semne cardinale) – care conferă dinamism, dar și crize relaționale;
careul în T fix (toate planetele se află în trei dintre cele patru Semne fixe) – care conferă putere de concentrare, perseverență, dar și atașament față de planul material;
careul în T mutabil (toate planetele se află în trei dintre cele patru Semne mutabile)– care conferă o foarte mare adaptabilitate și elevare, dar și instabilitate psiho-emoțională.
Această configurație face ca nativul să experimenteze evenimente conflictuale care îl vor ajuta să-și depășească slăbiciunile și greșelile din viețile anterioare, ea fiind semnul celor născuți să reușească, să ducă la împlinire ceea ce doresc (sau sunt cumva obligați) să facă.

CONJUNCŢIA – Aspect planetar care are loc între două sau mai multe planete aflate în acealși loc pe cercul zodiacal, într-un interval de plus/minus 8 grade. Ea conferă o energie considerabilă care poate fi resimțită sub forma puterii de focalizare pe termen lung asupra unei idei sau direcții, a stării de fermitate și de unitate a ființei, dar și sub forma încăpățânării, a inerției și a ignoranței.

CRUCEA COSMICĂ – Configurație planetară alcătuită din patru planete în opoziție două câte două, toate patru realizând, în același timp, cuadraturi unele față de altele. Ea indică hotărâre, putere interioară, voința de realizare a idealului/obiectivului propus, concentrare, integrarea matură a experiențelor vieții, dar și stagnare, inerție, limitare, angoasă, dispersia energiilor. In funcție de modul vibratoriu în care se află planetele configurației, deosebim trei tipuri diferite:
crucea cardinală – este crucea formată de patru sau mai multe planete care se află în Semnele zodiacale cardinale Berbec, Rac, Balanță și Capricorn
crucea fixă – este crucea formată de patru sau mai multe planete care se află în Semnele zodiacale fixe Taur, Leu, Scorpion și Vărsător
crucea mutabilă –este crucea formată de patru sau mai multe planete care se află în Semnele zodiacale mutabile Gemeni, Fecioară, Săgetător și Pești.

DREPTUNGHIUL MISTIC – Configurație planetară în care o pereche de trigoane se leagă cu o pereche de sextile, în așa fel încât opozițiile unesc cele patru colțuri. Configurația facilitează atitudinea obiectivă în relațiile de orice fel, utilizarea ideilor novatoare, a intuiției și a prezenței de spirit, dar conferă și foarte mult egoism și interes relațional. In absența unei căi spirituale autentice, nativul va folosi energia rezultată mai degrabă ca o basculare permanent între două tendințe, între două centre de interes, sau între două persoane.

PIRAMIDA (sau Marele Triunghi) – Configurație planetară care conține trei planete dispuse la 120grade distanță una de alta, fiecare aflându-se în Semnele aceluiași Element. Ea indică talent (dobândit în viețile anterioare) și oportunități, protecție divină și ceea ce se numește în popor „noroc”. De reținut însă că piramida are nevoie de cuadraturi și opoziții pentru a deveni activă și folositoare transformării noastre. In funcție de Elementul în care se află planetele configurației, deosebim patru tipuri diferite::
piramida de Foc – toate cele trei planete se află în Semnele zodiacale Berbec, Leu, Săgetător;
piramida de Pământ – toate cele trei planete se află în Semnele zodiacale Taur, Fecioară, Capricorn;
piramida de Aer – toate cele trei planete se află în Semnele zodiacale Gemeni, Balanță, Vărsător;
piramida de Apă – toate cele trei planete se află în Semnele zodiacale Rac, Scorpion, Pești.

RECEPŢIA MUTUALĂ – Aspect astrologic realizat de două planete, poziționate fiecare în Semnul de domiciliu al celeilalte. Energiile lor se susțin sau se slăbesc reciproc, comportându-se fie ca una singură, fie, dimpotrivă, în totală opoziție de fază. Exemple de recepții mutuale sunt:
– Soarele în Semnul zodiacal Capricorn (domiciliul lui Saturn) și Saturn în Semnul zodiacal Leu (domiciliul Soarelui)
– Jupiter în Semnul zodiacal Scorpion (domiciliul lui Pluto) și Pluto în Semnul zodiacal Săgetător (domiciliul lui Jupiter)
– Uranus în Semnul zodiacal Pești (domiciliul lui Neptun) și Neptun în Semnul zodiacal Vărsător (domiciliul lui Uranus).

STELLIUM-UL – Aspect realizat de prezența a cel puțin patru planete în același Semn zodiacal, fără să conteze distanța unghiulară între ele (ceea ce îl deosebește de aspectul de conjuncție). Conferă foarte multă forță de decizie și de acțiune, dar și predispoziția către obsesii, idei fixe, ignoranță profundă.

TRIUNGHIUL MINOR – Configurație planetară care conține trei planete, alcătuind două sextile și un trigon. Asemenea careului în T, triunghiul minor are și el o planetă-focar, care primește energia celorlalte două și face configurația mai activă. Ea susține exprimarea calităților creatoare și conferă obiectivitate, inventivitate, capacitate de a concretiza ideile abstracte.

ZMEUL – Configurație planetară cunoscută și sub numele de „parașută”; ea conține o piramidă și un triunghi minor; este o configurație mai dinamică decât piramida, deoarece dispune de o opoziție și de o planetă-focar care împing spre acțiune energiile plantare existente. Ea indică tendința nativului către conservatorism dar, adeseori, garantează o reușită sigură.

Mai presus de toate, „astrele predispun, nu dispun”. Așadar, nu putem vorbi despre elemente iremediabil nefaste în tema unei ființe umane. Adesea, anumite predispoziții considerate pozitive fac ca un individ să stagneze în evoluția sa ca suflet, pe când un cumul de conjuncturi stresante îl impulsionează să se dezvolte. Este cunoscut, de exemplu, faptul că temele natale ale hoților sau persoanelor care tind să se îmbogățească din activități facile, în care alții muncesc pentru ei, conțin mai multe aspecte de trigon (aspect benefic pasiv, care nu predispune la acțiune, dar indică o karma benefică acumulată din existențe anterioare). Din contra, temele natale al unor oameni de marcă sunt guvernate de cuadraturi și opoziții, configurații cu potențial de stres și conflict pentru individul respectiv. Dar numai confruntându-le cu propriile umbre le putem depăși, alchimizându-le în creuzetul Inimii noastre spirituale…

Scroll to Top