• pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0762.663.153
 • suntem pe Facebook AICI
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga se fac ACUM
 • cursurile TTC200 de profesori de yoga incep pe data de 19 octombrie 2019 iar înscrierile se fac AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  Trataka este o practica minunata pentru oricine, si in special pentru un aspirant in practica meditatiei. De altfel, este clasificata ca o metoda de purificare in Yoga.

  Daca privim fix catre flacara unei lumanari, si simtim cu aceasta ne clarifica mintea, s-ar putea sa fi exeprimentat fara sa stim, tehnica yoghina denumita trataka.

  Hatha Yoga Pradikika spune despre trataka ca se realizeaza  “privind fix si fara sa clipim,  intr-un punct,  pana cand lacrimile incep sa curga.” Aceasta tehnica simpla are un efect de purificare si invigorare al ochilor, imbunatateste concentrarea, deschizand drumul catre o practica meditativa mai profunda.

  Deoarece ea reprezinta una dintre cele shat kryias, sau cele sase actiuni de purificare, trataka poate de asemenea sa vindece si sa curete ochii.

  Cu toate ca putem folosi mai multe obiecte in timpul realizarii trataka, cea mai des folosita este flacara unei lumanari.

  Fixati-va privirea

  Cum se realizeaza? Ne asezam confortabil, intr-o pozitie de meditatie, cu capul si gatul aliniate in continuarea corpului, centrati in inima, cu mainile asezate pe genunchi, si privim flacara unei lumanari asezate in fata noastra, cu flacara pozitionata la nivelul ochilor. Trebuie sa ne asiguram ca in camera este suficient de intuneric si nu exista curenti de aer, pentru a nu perturba flacara.

  Incepem cu ochii inchisi, supraveghindu-ne corpul si fiind atenti la respiratie, pana cand aceasta devine din ce in ce mai calma si mai egala. Atunci deschidem ochii si incepem sa privim flacara lumanarii in partea din mijloc, chiar deasupra varfului fitilului. Pastrati pleoapele putin mai deschise decat obicei si mentineti privirea fara sa clipiti pentru cat mai mult timp posibil. Obervati orice ganduri care va apar in minte, si priviti-le cum vin si pleaca doar din starea de observator.

  Inchideti ochii, doar cand incep sa va usture sau sa lacrimeze puternic si nu mai puteti sa sustineti privirea. Puteti sa va acoperiti ochii cu causul palmelor pentru a calma senzatiile de usturime sau de disconfort, dar nu va frecati la ochi, ci stergeti-va usor cu o batista, deoarece secretiile lacrimale eliminate poarta in ele impuritati. Dupa aceea, gasiti in minte imaginea flacarii, si stati cu ochii inchisi, concentradu-va pe ajna chakra sau centrul energetic dintre sparancene. Daca imaginea se misca in sus si in jos, stabilizati-o aducand-o catre centru, si continuati sa o fixati pana cand impresia de miscare, dispare. Pentru a patrunde si mai adanc in minte, puteti incepe sa practicati o tehnica meditativa.

  Stralucirea sanatoasa

  Conform scrierilor din Hatha Yoga Pradipika “Trataka vindeca orice boli de ochi, oboseala si durerea, si inlatura orice impuritati.”  In plus, in afara de faptul ca imbunatateste concentrarea si memoria, trataka curata ochii, echilibreaza sistemul nervos, inlatura depresia, anxietatea si insomnia. Alt text yochin denumit Gheranda Samhita, afirma ca practica acestei tehnici duce la aparita clarviziunii si a viziunilor interioare.

  Deoarece vederea, discriminarea mentala si focul specific din manipura chakra sunt intretesute intr-un mod complex, trataka hraneste si flacara subtila a acesteia, promovand vitalitatea si sanatatea interioara. In formele sale avansate, asa cum a afirmat  maestrul Swami Rama: “Practica trataka fuzioneaza in cele din urma cu sadhana Surya sau meditatia asupra energiei solare.”

  Sub indrumarea unui profesor, putem invata cum sa folosim o varietate de obiecte sau simboluri pe care sa ne focusam privirea in timpul trataka, cum ar fi: o Yantra ( o reprezentare simbolica geometrica a aspectelor legate de Divinitate), simbolul OM, forma unei zeitati, luna, propria umbra sau discul stralucitor si portocaliu al soarelui atunci cand rasare sau se afla la asfintit.

  Tot ce avem de facut, este sa ne fixam privirea si sa urmam lumina pe drumul ei, catre Sinele interior.

   

  Sursa: ttps://yogainternational.com

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...