• pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0762.663.153
 • suntem pe Facebook AICI
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga se fac ACUM
 • cursurile TTC200 de profesori de yoga incep pe data de 19 octombrie 2019 iar înscrierile se fac AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  Motto: “Prin Tapas, mintea, vorbirea si Indriyasurile (organele de actiune) sunt purificate.”  Swami Sivananda

  Tapas – ul este denumirea in limba sanscrita a efortului spiritual si face parte din Nyama care este cea de-a doua ramura a Yogai, conform Yoga Sutra lui Patajali. Cele 8 ramuri ale Yogai sunt: Yama (cele cinci „abtiner”i), Nyama (cele cinci „respectari”), Asana (posturile corporale),  Pranayama (controlul Pranei sau al „Fortei Vietii”), Pratyahara (infranarea organelor de simt), Dharana (concentrarea), Dyana (meditatia) si Samadhi (Extazul care conduce la Iluminare).

  In limba sanscrita Tapas inseamna literal „foc”sau „a arde” si reprezinta motivatia interiora a fiecarui yoghin; este disciplina si determinarea care ne aprinde si ne propulseaza catre obiectivele si visurile noastre. Alta semnificatie a cuvantului tapas in sanscrita, mai este si acela de „curatare”.Asadar prin practicarea tapas-urilor ne curatam si ne purificam interior, prin caldura generata de focul interior al acestuia la fel ca procesul de purificare al aurului.

  Mai jos redam un scurt fragment din scrierile lui Swami Sivananda despre aceast minunat instrument al fiecarui yoghin – tapas-ul.

   ૐ

  „Ceea ce purifica mintea impura este tapas. Ceea ce regenereaza natura animala inferioara si genereaza natura divina (in om) este tapas. Ceea ce curata mintea si distruge pofta, mania, lacomia,este tapas. Ceea ce distruge tamas (letargia) si rajas (impuritatile) și creste Sattva (puritatea) este tapas.

  Ceea ce stabilizeaza mintea si o fixeaza in cel etern este tapas. Ceea ce opreste tendintele catre exterioritate, distruge vasana (obiceiurile), egoismul, raga (simpatiile), dvesa (antipatiile), si genereaza detasarea, discriminarea si meditatia este tapas.

  Tapas-ul este cel de-al treilea aspect al Niyamei (disciplina sau respectarea regulilor spirituale) in Raja Yoga. Este unul dintre cele trei elemente din Kriya Yoga.Tapas inseamna austeritate sau o practica de penitenta. Omul tapas-ului este stralucitor ca un foc aprins.

  Tapas inseamna retinerea simturilor si meditatia. De asemenea, tapas conduce la controlul mintii. Stand intr-un picior, ridicand o mana, pentru un timp indelungat, este de asemenea tapas, dar acest tapas este tamasic si apartine omului ignorant.

  Pancagni este tapas-ul in care se sta in mijlocul a patru focuri aprinse sub razele fierbinti ale soarelui, soarele fiind cel de-al cincilea foc. Vairagis (ascetii)  practica acest tapas foarte des. Dorinta intensifica simturile, ea poate fi controlata doar in cazul in care simturile sunt potolite. Tapas-ul anihileaza dorintele. Egoismul anihileaza tapasul (mandria asuteritatii). Tapasvin (ascetul) neinteligent este mereu iritabil, impulsiv si mandru. Exersati tapas-ul in mod inteligent.

  Tapas-ul mental este mai puternic decat tapas-ul fizic. Cel care suporta caldura si frigul face tapas-uri fizice. El isi creste puterea de rezistenta, dar nu este in masura sa suporte insulta. El va fi usor deranjat de un cuvant aspru sau urat. El se poate razbuna cu aceeasi moneda si nu are nici un control asupra  mintii. El si-a disciplinat doar corpul fizic.

  A pastra o minte echilibrata in toate conditiile de viata, a suporta insulta, prejudiciul si persecutiile, a fi mereu senin, multumit si linistit, a fi vesel in conditii nefavorabile, a avea taria de a infrunta pericolul, a avea prezenta de spirit si toleranta, toate acestea sunt forme de tapas mentale.”

   

  Swami Sivananda

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...