• pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0762.663.153
 • suntem pe Facebook AICI
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga se fac ACUM
 • cursurile TTC200 de profesori de yoga incep pe data de 19 octombrie 2019 iar înscrierile se fac AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  sivananda_Sivananda Saraswati (1887 – 1963)  binecunoscut invatator spiritual al Indiei, doctor – om de stiinta, care a devenit mai apoi ascet si  propovaduitor al sistemelor Yoga si Vedanta, s-a nascut sub numele de Kuppuswami in oraselul Pattamdai, din districtul Tiruvannamalai al regiunii Tamil Nadu.
  http://www.youtube.com/watch?v=tomzepwxoLY
  Swami Sivananda este un UN VERITABIL MODEL DIVIN, manifestatand o conditie umana superioara, generand o provocare pentru orice om din epoca moderna:

  -a terminat facultatea de medicina cu rezultate exeptionale, a practicat medicina in mod stralucit, de multe ori „fara de arginti” si a obtinut rezultate foarte bune in cazuri fara speranta,
  – a devenit swami si s-a manifestat ca un sadhu multa vreme, dupa care, obtinand realizarea spirituala suprema,
  – el a format si ghidat numerosi discipoli care, la randul lor, au avut rezultate exceptionale,
  – a scris in jur de 300 de carti, traind intr-o tara saraca asa cum era India si in perioada in care a tipari o carte era un eveniment deosebit chiar si in bogatele tari occidentale (adica a trait intre 1887 – 1963).

  Cu alte cuvinte, intelegand cat-de-cat, viata sa, in inima cititorului apare o admiratie fata de excelenta manifestata in ceea ce facea si…in ceea ce Swami Sivananda era.

  Inca din adolescenta a manifestat calitati uimitoare avand o voce placuta si o memorie excelenta,  fiind un elev eminent cu rezultate foarte bune la invatatura  Dupa terminarea studiilor liceale s-a decis sa studieze  medicina  la Scoala Medicala din Tanjore, unde a devenit in scurt timp cunoscut pentru capacitatile sale intelectuale, uneori depasindu-si  cu mult profesorii, prin cunostiintele sale foarte ample.

  In 1913, dupa terminarea studiilor  medicale, tanarul doctor Kuppuswamy,  caruia nu-i lipsea spiritul de aventura s-a hotarat sa plece in Malaezia unde a inceput sa lucreze ca doctor rezident la Estate Hospital din Singapore.

  siva9Tanarul doctor muncea din greu, dar era mereu cu un zambet pe buze,  era bland,  empatic,  si plin de umor. La el veneau cazurile fara speranta, dar succesul era sigur, toti pacientii sai declarau ca avea un dar special de la Dumnezeu, astfel incat tratamentele prescrise de el aveau rezultate extraordinare, uneori miraculoase, vindecand de nenumarate ori cazuri considerate imposibile.

  Pentru oamenii saraci, Dr Kuppuswamy, oferea consultatii gratuite si chiar le daruia bani sau le cumpara tratamentele, fiind recunoscut pentru generozitatea sa. De asemenea el ii trata pe oamenii sfinti, pe Sadhusi, Sannyasini si chiar si pe cersetori., intr-un mod total dezinteresat, filantropia sa si spiritul de a fi in serviciul celorlalti, i-au adus din partea oamneilor recunoastere, acestia denumindu-l “ Inima Iubirii”.

  Tot in acest timp a inceput sa studieze invataturile spirituale, citind carti scrise de Swami Rama Tirtha, Swami Vivekananda, Sankara, Biblia si literatura Societatii Teosofice.. Din practica sa zilnica faceau parte rugaciunile, asanele Yoga, studiul textelor sacre precum Gita, Mahabharata, sau Ramayana. Uneori recita cantece Bhanjas sau Kirtans.

  Pe masura ce timpul trecea, isi dadea mai bine seama ca doreste sa renunte la lume. Inima sa se purificase prin serviciul oferit celorlalti, astfel incat in 1923, Dr. Kuppuswamy renunta la practica sa medicala, si precum Printul Siddharta. paraseste Malayezia, pentru a se reintoarce in India, incepand o noua etapa in viata sa – Sadhana.

  Pelerinajul sau a inceput la Benares, unde a avut prima sa viziune (Darshan) a Lordului Visvanath. Un an mai tarziu, in 1924 ajunge la Rishikesh, unde isi va intalni maestrul, pe Swami Visvananda. Swami Vishnudevanandaji Maharaj, care il va initia in ordinul Sannyas, daruindu-i tanarului doctor numele de Swami Sivananda Saraswati.

  A urmat o lunga perioada in care tanarul Swami Sivananda Saraswati  a calatorit, urmandu-si sadhana. Chiar atunci cand practica Tapas-uri extrem de intense el nu refuza sa ajute oamenii, oferindu-le servicii medicale de care aveau nevoie.

  In tot acest timp Swamiji a practicat intreaga varietate a formelor de Yoga si a studiat  scripturile. A calatorit aproape prin intreaga Indie vizitand locurile de pelerinaj din Sudul Indiei, inclusiv Rameswaram, a vizitat Asharamul lui Sri Aurobindo si l-a intalnit pe Sri Ramana Maharishi , in ashramul sau. Dupa ani de practica intensa si neintrerupta  el a fost binecuvantat cu starea de Nirvikalpa Samadhi.  Ajunsese la finalul calatoriei sale spirituale, la realizarea suprema.

  siva5In 1936, pelerinajul sau ia sfarsit, introcandu-se la Rishikesh, unde va pune bazele Societatii Vietii Divine – Divine Life Society, , in apropierea raului Gange, intr-un grajd vechi, dar care in scurt timp a devenit neincapator, datorita numerosilor sai discipoli care doreau sa-i stea alaturi.

  In aceasta poza Swamiji imparte Gurudev Brahma Vidya (sau Gratia Cunoasterii spirituale ce vine prin maestrul spiritual, o binecuvantare primita de la maestru intr-un mod ritual) discipolilor sai (de la stânga la dreapta) Swami Venkatesananda, Swami Krishnananda, Swami Chidananda si Swami Satchidananda.

  Swami Sivananda credea in conceptul de sinteza, pe care l-a aplicat nu numai in Yoga (yoga pe care o preda o numea Yoga Sintezei) dar si in medicina. La el tratamentul alopat era inseparabil de cel naturist, ayurvedic, bazat pe tratamentul cu plante himalayene, ajungand ca in 1945 sa fondeze Farmacia Ayurvedica Sivananda.

  Tot in acest timp, activitatea sa a cunoscut o expansiune uimitoare, astfel ca in anul 1948  infiinteaza  Yoga-Vedanta Forest Academy,  pentru a da un continut sistematic  invataturilor sale, oferite discipolilor sai sau cautatorilor care veneau sa-l viziteze.

  In 1957, din micul dispensar care exista pe langa ashram,  a luat nastere un adevarat spital, cu tehnologie de raze X si alte facilitati, deosebite pentru acea vreme, avand denumirea de Spitalul de ochi Sivananda.

  siva8Sivananda a fost nu doar un medic de exceptie dar si un scriitor extrem de prolific,cu peste 300 de carti scrise in intreaga sa viata. Tematica subiectelor abordate de Sivananda  este exhaustiva. pornind de la metafizica, yoga, religie, filozofie vestica, etica, educatie, sanatate, pana la biografie si poeme . Cartile sale subliniaza importanta aplicabilitatii parctice a filozofiei Yoga mai mult decat cunoasterea ei teoretica.

  El obisnuia sa spuna: “ Un gram de practica este mai bun decat o tona de teorie. Practicati Yoga, religia si filozofia in viata voastra zilnica si veti obtine realizarea Sinelui”.

  Prin toate aceste scrieri, (in afara de cartile mentionate mai sus, au mai existat multe alte publicatii periodice si scrisori) Swami Sivananda si-a raspandit mesajul sau divin inspirat si plin de maretie, fiind considerat unul dintre cei  mai renumiti maestri indieni contemporani.

  Mesajul sau divin a fost raspandit foarte mult de discipolul sau Swami Vishnudevananda, care a primit de la el investitura de a raspandi in lumea occidentala yoga sub egida Sivananda Yoga Vedanta Centres.

  Stilul de Yoga, care a fost predat de Sivananda, denumita chiar de el “Yoga Sintezei”, reprezinta o perspectiva completa spiritual-stiintifica a acestui sistem.

  Aceasta Yoga urmareste efectele unei dezvoltari armonioase a omului ca intreg, reunind practicile Karmei  Yoga,cu  Janana Yoga si Bhakti Yoga si reprezintă fundamentul practicilor nondualiste Abheda – Yoga in Life.

  Swami Sivananda a parasit aceasta lume, intrand in Mahasamadhi pe data de 14 iulie 1963.
  swami-sivananda

  Bibilografie selectiva:

  Sivananda (Swami)  – Siva – Gita: o autobiografie epistolara.  The Sivananda Publication League, 1946

  Sivananda (Swami)  – Upanishadele pricipale: cu text, note si comentarii. Yoga Vedanta Forest University, Divine Life Society, 1950

  Sivananda (Swami) – Raja Yoga, teorie si practica. Yoga Vedanta Forest University, Divine Life Society, 1950

  Sivananda (Swami) – Cântece inspirate și kirtans. Yoga Vedanta Forest University, Divine Life Society, 1953

  Sivananda (Swami) – Yoga Sintezei. Yoga Vedanta Forest University – 1956

  Sivananda (Swami) –  Adorarea lui Shiva. Yoga-Vedanta forest academy, Divine life Society, 1962

  Sivananda (Swami) – Practica yoga, pentru dezvoltarea și creșterea puterilor fizice, mintale și spirituale. D.B. Taraporevala Sons, 1966.

  Sivananda (Swami) – Paisprezece lectii de Raja Yoga. Divine Life Society, 1970

  Sivananda (Swami) – Dictionar Yoga Vedanta. Yoga Vedanta Forest Academy. 1970

  Sivananda (Swami) – Kundalini Yoga. Divine Life Society, 1971.

  Sivananda (Swami) – Stiinta pranayamei. Divine Life Society,1971.

  Sivananda (Swami) – Zece Upanishade: cu note si comentarii. Divine Life Society,1973.

  Swami Sivananda – Practica yoga. Divine Life Society,  1979.

  Sivananda (Swami) –  Autobiografia lui Swami Sivananda. Divine Life Society,1980.

  Sivananda (Swami)  –  Japa Yoga: un tratat cuprinzator privind Mantra-Sastra. Divine Life Society,1981

  Sivananda (Swami)  –  Stinta Rajei Yoga. Divine Life Society,1981

  Sivananda (Swami)  – Moksha Gita, Divine Life Society,1982

  Sivananda (Swami)  – Samadhi Yoga. Divine Life Society,1983

  Sivananda (Swami)   – Yoga Samhita. Divine Life Society,1984

  Sivananda (Swami)   – Upanishad Brihadaranyaka: textul sanscrit cu traducere in lb. engleza si comentarii. Divine Life Society,1985

  Sivananda (Swami) – Karma Yoga. Divine Life Society,1985

  Sivananda (Swami) – Bhakty Yoga,. Divine Life Society,1987

  Sivananda (Swami) – Domnul Shanmukha si adorarea sa. Divine Life Society,1996

  Sivananda (Swami) – Raja Yoga. Kessinger Publishing, 2005.

   

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...