Seismologii sustin ca in Romania ar putea avea loc un cutremur de mare adancime!

Harta_seismica_re_3cb8a9fe17Directorul onorific al Institututului de Fizica a Pamantului(IPF) de la Magurele, Gheorghe Marmureanu, este de parere ca nu va urma un cutremur mai mare de 6,5 grade pe scara Richter, dupa cel de 5,5 grade, din luna octombrie. „Cutremurul de 5,5 grade nu poate fi un factor declansator pentru un cutremur puternic. Dupa un cutremur de 5,5 grade nu va fi unul de 6,5, ca nu are cum”, a declarat Marmureanu, totusi el nu a putut preciza cand se va produce exact acest cutremur.

Un alt seismolog George Purcaru care a prezis si cutremurul din 1977, sustine ca va fi un cutremur si in 2013: “Va fi urmatorul in 2013. Zona afectata este la Curbura Crapatilor, in regiunea Vrancea. Cutremurul care va fi, daca are directia de eruptie in directia Bucurestiului, atunci va avea distrugeri (in zona Capitalei – n.red.), dar nu foarte mari. Magnitudinea acestui cutremur este de 6,7 pana pe la 7,1-7,2”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat atrage atenția că, în cazul unui seism puternic, spitalele din București nu ar putea face față. Invitați în emisiunea “După 20 de ani“, atât Mărmureanu cât și Arafat i-au pus pe români, serios pe gânduri. “Urmează acum un cutremur foarte adânc”, a avertizat seismologul, adăugând acesta poate semăna cu cele produse în Vrancea, în 1940 sau 1802, care au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.

Viitorul cutremur mare ar urma să lovească mai puternic Moldova și Basarabia (inclusiv Chișinăul). Bucureștiul și Iașiul ar fi mai ferite.
Efectele vor fi diferite de cele din 1977: “În acest caz, apare Moldova, Basarabia, Chișinău, Odessa. În România, este vorba despre Focșani, Bacău, mai puțin Iașiul. Bucureștiul va fi mai puțin afectat, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun ca inginer constructor” , a declarat Mărmureanu.

Directorul general al Institutului de Fizică a Pământului , Constantin Ionescu, a confirmat că, potrivit calculelor și statisticii, în această perioadă ar trebui, într-adevăr, să urmeze cutremure de mare adâncime.
Tot el a mai spus ca un cutremur poate fi anuntat cu cel mult 30 de secunde inainte de producerea lui, iar SMS-ul ar fi cea mai la indemana solutie si ca ar  trebui difuzat zilnic pe posturile de televiziune un clip cu rol educativ, despre situatiile de urgenta care ar putea aparea in cazul producerii unui cutre

Sub bancă nu e sigur, iar SMS-rile provoacă panică

marmureanuÎn opinia lui Mărmureanu, nici recomandările celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu sunt în regulă și ar trebui schimbate.
“Dacă ești elev sau dacă ești cumva în pat, noaptea, și cade planșeul când ești sub bancă, planșeul distruge banca și o aduce la pâmânt și capul omului îl face…”, a mai spus Mărmureanu. Pe de altă parte, elevii sunt învățați la școală să se refugieze sub bănci. Arafat și Mărmureanu au combătut și ideea ministrului delegat pentru Învățământ, Mihnea Costoiu, de a informa populația prin SMS. “Trebuie să vedem dacă nu cumva provocăm o panică… O să ne trezim cu toți pe scări”, a avertizat Arafat.

Fă-ți locuința mai sigură!
Potrivit Ghidului de comportament în caz de seism, elaborat de autorități, orice casă trebuie amenajată în așa fel încât să diminueze accidentele într-o astfel de situație:

• Plasați obiectele voluminoase sau grele cât mai aproape de podea și departe de uși;
• Depozitați materiale care se pot sparge ușor în dulapuri fixate pe perete;
• Aflați cum puteți opri alimentarea cu energie electrică, gaz și apă de la tablourile/ conductele principale;
• Nu faceți modificări care ar putea afecta strucutura de rezistență a clădirii.
“Triunghiul vieții” ar putea demonta recomandările clasice

Potrivit unui document aflat pe pagina de internet a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Crucea Roșie a SUA nu mai recomandă, de peste 10 ani, să se stea în cadrul ușii deoarece noile tipuri de uși nu sunt încorporate în structură și pot să nu ofere protecție.
Mai mult, experții americani, și nu numai, recomandă ca, în caz de cutremur, oamenii să se refugieze lângă un mobilier solid: dulap, canapea, pentru că acolo se formează “triunghiul vieții”, și nu sub masă sau pat. Această sintagmă a fost dată acelor locuri unde, prin căderea unor elemente de construcție se creează spații goale, de regulă atunci când unele planșee rămân rezemate pe mobilier sau alte obiecte dure.

sursa: www.evz.ro si ziare.com

 

Scroll to Top