• pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0762.663.153
 • suntem pe Facebook AICI
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga se fac ACUM
 • cursurile TTC200 de profesori de yoga incep pe data de 19 octombrie 2019 iar înscrierile se fac AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

   

  Om Gam Ganapataye Namaha este Mantra Zeului hindus Ganesha, cunoscută și sub numele de bija mantra sau mantra rădăcină, cea care înlătură orice fel de obstacol.

  Ganesha este consinderat în mitologia indiană drept gardian al prosperității, frumuseții, grației și compasiunii. El este invocat la începutul tuturor ritualurilor și ceremoniilor spirituale, datorită auspiciilor favorabile pe care le aduce adoratorilor săi. El mai este cunoscut și ca întrupare a celor trei virtuți divine: Siddhi, Buddhi și Riddhi sau spiritualitatea, înțelepciunea și prosperitatea.

  În textele hinduse sacre este scris că Vighneshwar (un alt nume al lui Ganesha) poate fi impresionat atunci când cineva este total devotat lui și trăiește conform principiilor generozități sale. El nu doar îi va răsplăti eforturile în practica spirituală, ba chiar va accelera progresul, va îndepărta obstacolele, și îl va ajuta să devimă o persoană mai bună.

  Ganesha este fiul lui Shiva – zeul disoluției și transcendenței, cel mai important din trinitatea (trimurti) panteonului hindus și a consoartei sale Parvati, și fratele lui Kartikeya, cunoscut și sub numele de Murugan. Se spune că Ganesha a luat naștere dintr-o bucățică de lut care s-a desprins de pe corpul lui Parvati în timp ce aceasta se îmbăia. În unele texte sacre se spune ca el s-a născut având cap de elefant, în altele se spune că el a căpătat capul de elefant mai târziu.

  Motivul recurent în aceste povestiri este că Ganesha a fost creat de către Parvati din lut pentru a o proteja, iar Shiva l-a decapitat în timp ce a intervenit între el și Parvati. Shiva a înlocuit apoi capul original al lui Ganesha cu acela al unui elefant.În altă istorisire, când Ganesha s-a născut, Parvati, mama sa, a arătat copilul celorlalți zei. Din nefericire, zeul Shani(Saturn), care se spune că avea o privire malefică, a privit copilul, ceea ce a făcut ca acesta să-și piardă capul care a ars transformându-se în cenușă. Atunci, zeul Vishnu a venit să-l salveze și i-a înlocuit capul dispărut cu unul de elefant. O altă poveste spune ca Ganesha s-a născut direct din râsul lui Shiva. Deoarece Shiva îl considera pe Ganesha prea seducător, i-a dăruit un cap de elefant și o burtă proeminentă.

  Ganesha este cel mai adesea reprezentat având cap de elefant, patru mâini, cu un colț de fildeș rupt în mâna dreaptă de jos,iar în mâna stângă de jos găsim o delicatesă pe care o ridică cu trompa, de aceea trompa întoarsă în sus este considerată un semn fast. În reprezentările mai recente ale lui Ganesha, singura variație a acestor vechi elemente este aceea că în mâna dreaptă de jos nu ține colțul de fildeș ci este mai degrabă întoarsă către privitor într-un gest de binecuvântare denumit abhaya mudra sau mudra îndepărtării fricii.

  Un mod frecvent de raportare la Ganesha, chiar și în lumea contemporană este intonarea mantrei sale.

  Mantra are un efect puternic asupra celor care o intonează sau o ascultă, deblocând anumite energii subtile care sunt puse în legătură cu prosperitatea, afacerile și bunăstarea materială.

  Bija Mantra lui Ganesha este Om Gam Ganapataye Namaha.

  În traducere din limba sanscrită, mantra are următoarea semnificație:

  • Om – este pranava mantra, sau sunetul primordial din care s-a născut întregul Univers, există credința că zeul Ganesha ar fi personificarea acestui sunet sacru.

  • Gam – reprezintă puterea secretă a sunetului lui Vighneshwar, este silaba sacră, bija. Atunci când se intonează Gam, e ca și i-am pronunța numele,

  • Ganapataye – este alt nume a lui Ganesha, cel care îndepărtează toate obstacolele.

  • Namaha – se traduce prin a onora sau a saluta.

  Mantrele în limba sanscrită sunt formule comprimate, reduse la esență, ale unor energii care sunt încărcate cu puteri miraculoase, vindecătoare.

  Intonarea mantrei lui Ganesha – Om Gam Ganapataye Namaha, care se regăsește în această formă în Ganapati Upanishad, este considerată mantra care îndepărtează obstacolele și care ar trebui să fie recitată la începutul orcărui nou proiect, mai ales dacă este unul de natură spirituală, a unei noi afaceri, a semnării de contracte, astfel încât Ganapati să aducă bogăție, succes, prosperitate, noroc și armonie celor întreprinzători.

  Se spune că recitarea cu regularitate a mantrei, cu o atitudine de sincer devotament, îmbunătățește disciplina, și înlătură fricile și fobiile. De obicei, mantra se recită în secvențe de 108 ori, pentru o eficiență maximă,

  În încheiere redăm mai jos un scurt fragment din Ganesha Upanishad:

  Toți cei care cu devotament vor repeta regulat Ganesha Mantra – Om Gam Ganapataye Namaha, se vor eleva spiritual și vor deveni elegibili pentru a atinge starea de Brahmatva sau starea de realizare a Sinelui…Când te afli într-o stare de permanentă adorare a Domnului Ganesha și atunci când reciți mantra în mod constant, el va îndepărta orice obstacol din calea ta.” – Sri Ganesha Upanishad

   

  sursa:aici

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...