• pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0762.663.153
 • suntem pe Facebook AICI
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga se fac AICI
 • cursurile TTC200 de profesori de yoga incep pe data de 10 noiembrie 2018 iar înscrierile se fac AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  Maha Shivaratri este una dintre cele mai importante sarbatori hinduse, dedicata zeului Shiva, avand de asemenea o mare valoare spirituala pentru poporul indian;  in acest an ea are loc in noaptea de 13 februarie 2018, noaptea dinaintea fenomenului de luna noua.

  MahaShivaratri este noaptea in care este sarbatorit si venerat zeul Shiva. Acest eveniment se intampla in fiecare an in a 14-a noapte cu luna noua, din luna Phagun. Conform acestei credinte populare indene, zeul Shiva, este cel care a realizat ritualul ‘Tandava Nritya’  in decursul acestei nopti.  ‘Tandava Nritya’  este o forma de arta divina si reprezinta dansul creatiei, mentinerii si distrugerii, pe care zeul Shiva il danseaza in aceasta noapte, Shiva mai este cunoscut si sub denumirea de Shiva Nataraja sau Zeul Dansului, iar conform legendei, lumea este creata in multitudinea formelor sale prin dansul continuu al lui Shiva.

  Semnificatia sarbatorii Maha Shivaratri

  In afara de aspectul semnificativ al Tandav-ei pe care zeul Shiva a realizat-o cu ocazia acestei sarbatori, se presupune ca aceasta este noaptea in care a avut loc casatoria dintre el si zeita Parvati. Se spune ca in aceasta noapte Parvati s-a rugat cu fervoare pentru iubitul ei.

  O alta legenda spune ca in aceasta zi, zeul Shiva si zeul Vishnu au avut o disputa asupra inceputului si sfarsitului zeului Shiva,  atunci Shiva s-a manifestat pe el insusi sub forma unui „Lingam Cosmic” pentru a sugera ca nu exista nici inceput si nici sfarsit al fiintei sale…

  Conform mitologiei hinduse, cand Parvati l-a intrebat pe mult iubitul sau stapan Shiva, ce ritual prefera mai mult, acesta a proclamat ca ritualurile si ofrandele aduse de devotatii sai in cea de-a 14-a noapte a lunii Phagun, sunt cele mai incantatoare pentru el.

  Ritualuri de Maha Shivaratri

  Dis de dimineata, cei care il venereaza pe zeul Shiva, se imbaiaza si se indreapta catre templul lui Shiva, pentru a-i primi binecuvantarea, si pentru a-i aduce ofrande.

  Ofranda, Puja Shiva-Linga traditionala, se efectueaza simbolic cu un Shiva Lingam, in care acesta este imbaiat cu lapte, apa de trandafir, ghee, miere si pasta din lemn de santal. Aceasta Puja (ofranda) se efectueaza la fiecare trei ore!

  Oamenii fac, de asemenea ofrande de lapte, gangaajal (apa sfintita), betisoare de tamaie, frunze de bel, fructe si flori. Devotatii efectueaza cu strictete toate ritualurile de Maha Shivaratri, deoarece este considerata a fi o zi de bun augur, pentru adorarea lui Shiva, si se mai crede ca prin indeplinirea acestor ritualuri, o parte din karma lor va fi arsa.

  Festivitatile de Maha Shivaratri se efectueaza de catre femeile casatorite care se roaga pentru bunastarea si viata lunga a sotilor lor. De asemenea, din moment ce Shiva este considerat a fi un sot ideal, femeile necasatorite se roaga sa primeasca un sot asemenea lui.

  Pe parcursul ingregii nopti, se intoneaza cantece devotionale (kirtans) si se recita versuri si mantre dedicate lui Shiva. Mantra cel mai des intonata in aceasta zi este ‘Om Namah Shivaya’.

  Aceasta mantra nu are o traducere directa, Namah Shivaya, fiind cel mai sfant nume al zeului Shiva, regasit in invatatura Vedelor. Na este gratia ascunsa a zeului, Ma este lumea manifestata, Si il reprezinta pe Shiva, Va este gratia sa revelata si Ya reprezinta sufletul.

  Cele cinci elemente sunt de asemenea inglobate in aceasta straveche formula de invocatie: Na este pamantul, Ma este apa, Si este focul, Va este aerul si Ya este eterul sau Akasa.

  Namah Sivaya este considerata ca avand o deosebita putere, astfel incat doar prin simpla sa intonare, ea il rasplateste din plin pe cel care o recita, salvandu-i sufletul din robia mintii, iar repetarea ei (japa) face ca intelepciunea din interior sa se reverse ca o binecuvantare asupra celui care o recita.

  In afara acestor ritualuri, devotatii raman in stare de veghe pe parcursul intregii nopti de Maha Shivaratri fiind intr-o permanenta stare de vigilenta. Postul este de asemenea recomandat, pe parcursul intregii zile premergatoare sarbatorii, cat si pe timpul noptii; el se intrerupe in dimineata zilei urmatoare cand devotatii pot sa manance „prasada” sau ofranda pe care i-au oferit-o zeului Shiva. Astfel ia sfarsit aceasta grandioasa sarbatoare, dedicata zeului Shiva.

   

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...
 • Am facut un magazin online pentru yoghini - www.bms.life :
 • izoprene, pături, perne de meditație, cărți de yoga și nutriție, obiecte pentru yoga
 • apă minerala de calitate, sucuri naturale
 • hrană sănătoasă pentru yoghini, pâine, cereale, mezeluri de soia, miere
 • produse naturiste terapeutice
  Aici urmărim să avem
  TOT CE ARE NEVOIE UN YOGHIN
  Dacă tot avem nevoie să cumpărăm ceva
  mai bine cumpărăm de aici
  și ajutăm și magazinul și pe noi.