Jiddu Krishnamurti – despre stapanirea dorintei

Dorinta nu trebuie sa fie suprimata, distrusa sau ucisa, dar nici sa ne controleze vietile intr-un mod fara sens. Dorinta este emotia vietii, iar cheia de a ne lua viata in propriile maini sta in intelegerea acesteia.

Aceasta intelegere, care se naste din observarea continua a structurii si miscarii sale, este drumul catre libertate si catre auto-realizare.

In fragmentul de mai jos J. Krishnamurti ne vorbeste despre stapanirea dorintei si a vietii, aprofundand acest important subiect si disecand complexitatea dorintei si cum aceasta se leaga de notiunile de eliberare si iluminare.

“Dorinta, contrar parerilor generale, este una dintre cele mai pretioase daruri ale omului.Ea este flacara eterna a vietii, putem spune ca este chiar viata insasi. Cand natura si functiile sale nu sunt intelese pe deplin, dorinta devine cruda, tiranica, bestiala sau chiar prosteasca. Prin urmare misiunea ta nu este sa omori dorinta, asa cum cei mai multi oameni aflati pe o cale spirituala incearca sa o faca, ci s-o intelegi. Daca omori dorinta vei ramane ca o ramura uscata a unui copac. Dorinta trebuie sa se dezvolte si sa-si afle sensul sau adevarat prin conflict si adversitati. Doar prin mentinerea conflictului poate veni intelegerea. Aceasta este ceea ce majoritatea oamenilor nu vad. De indata ce apare un conflict, odata cu el se naste si durerea, iar oamenii cauta imediat zona de confort. Confortul la randul sau se teme de dorinta. Frica duce la contractie si la adapostirea in traditia deja stabilita. Din aceasta au luat nastere sistemele rigide de moralitate, care stabilesc ceea ce este spiritual si ceea ce nu este, sau ceea ce este viata religioasa si ceea nu este ea. Aceasta este frica de viata care produce ghizi, profesori, biserici, religii. Da, stiu aceasta!

Niciuna din aceste lucruri nu va satisface mintea care este foarte cercetatoare. Imediat ce incepi sa te temi, apare dorinta de a te conforma, de a asculta pe toata lumea, de a deveni un automat, de a te supune. Si toate acestea nu sunt decat contractie, contractia inseamna moarte. Nu acesta este modul in care dorinta se poate indeplini de la sine. Cresterea poate veni doar prin eliberarea de dorinta, iar eliberarea inseamna aici sa ne eliberam de frica si astfel sa ne eliberam de cruzimea si exploatarea care rezulta din cautarea confortului, care este refugiul fricii. Acest lucru se poate indeplini doar prin dizolvarea egoismului din dorinta de a veni in contact cu viata insasi. Numai in acest fel se poate ajunge la realitatea care este adevarata implinire a dorintei. […]

Dorinta, eliberata de limitele sale si de iluzia fricii, devine bucurie, care reprezinta adevaratul echilibru dintre ratiune si dragoste.[…] Atunci cand ambele, gandirea si dorinta devin purificate, atunci vom obtine echilibrul perfect si armonia intre cele doua, ceea ce reprezinta o implinire a vietii, si pe care o putem numi intuitie. Aceasta viata purificata este cea mai inalta realitate, si vreau sa spun ca fiecare barbat sau femeie trebuie s-o atinga mai devreme sau mai tarziu. Aceasta implinire nu este rezervata doar pentru cei putini, pentru ca viata nu este in posesia celor putini. Este cea care se lupta pentru realizare in fiecare fiinta umana si calea catre realizare este aceeasi in toate cazurile: prin lupta, efort, decizii si conflict.”

 

sursa: http://anmolmehta.com

Scroll to Top