Despre eroismul spiritual

07perseuErou înseamnă, conform DEX-ului, o persoană care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional în războaie, prin abnegație deosebită în alte împrejurări grele ori în muncă. Aceasta este, de fapt, doar o constatare minimala pentru a o menționa în dictionar.

Erou este o acea ființa care suporta dificultăți, suferințe, ignoră tendinte ce se manifestă în ființa sa pentru a se realiza anumite valori cu o semnificatie inalta, de natura morală, etică ori spirituală.

Astfel de tendinte ar fi tendintele instinctuale, animalice, foamea, setea, dorinta sexuala, dorinta de a trăi confortabil, dorinta de faima, avere, gelozia, invidia, diverse forme de atasament, nevoia de a fi iubit chiar și alte nevoi personale sau ale ego-ului.

Este aici inclusă nevoia de a fi iubit deoarece, deși este o nevoie de ceva mai inalt, este vorba tot de suferinta ego-ulu ce doreste ori se atasează de ceva ce crede ca depinde de exterior si pe care nu l-ar detine inca (deși totul este deja in noi). In paranteză fie spus, nevoia de a fi iubit se vindecă nu cu implinirea actului de a fi iubit ci cu a iubi noi înșine.

Eroul spiritual este cel care are valori spirituale cu semnificație profunda  pentru atingerea ori implinirea cărora  el renunță, se detașează de ceea ce era atasat, suporta orice este necesar a fi suportat în drumul său către acel ideal.

Un erou depinde din ce in ce mai putin de exterior și este dispus să mearga pe căi mai abrupte intelegand că necesitatea valorior spirituale este stringentă.

El retează atașamentele cu fermitate și nu amână aceasta „sine die” fiindcă știe că este mult mai intelept si potrivit pentru acestea  „un sfărșit de groază decât o groază fără sfârșit”.

3110El alege de preferință mahayana, perspectiva spirituală în care aspirația principală este ca toate ființele să obțină cât mai curand realizarea spirituală pentru ca acest drum este mult mai rapid, mai frumos in felul său beneficiază de multă grație (adică multe eforturi se realizeză faoarte usor, ca si cand Cineva ne sustine foarte mult). In plus, mahayana – Calea Marelui Vehicul include propria realizare spirituală, care este obținută aici prin faptul că nu poți sa îi ajuți pe ceilalti decât în functie de propria ta realizare, deci eroul spiritual cauta și obține propria realizare pentru a-i putea ajuta pe ceilalți, în timp ce in hinayana, Calea Micului Vehicul, aspirantul nu doreste decât propria desăvârșire, aproape indiferent de ce se petrece cu ceilalti, manifesând, în realitate, o formă de egoism spiritual rafinat.

Există multi eroi: in cazul în care sunt autentici – părinții și profesorii , avocații, medicii, misionarii, preotii – acestea sunt doar exemple dar orice activitate și orice muncă poate fi realizata din perspectiva eroului ori a eroului spiritual sau, din pacate, din perspectiva egotică, individuală și confortabilă și, de cele mai multe ori lașă.

Trezirea și ascensiunea lui Kundalini necesită încă de la început o aspiratie de a avea o stare de erou sau , mai ales, de erou spiritual.

Abheda yoga, în ansamblu, are ca una din valorile sale centrale această calitate umană sublimă.

 

Leo Radutz

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top