• pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0762.663.153
 • suntem pe Facebook AICI
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga se fac ACUM
 • cursurile TTC200 de profesori de yoga incep pe data de 19 octombrie 2019 iar înscrierile se fac AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  shiva dance“[…]Sursa orcarei miscari,
  Dansul lui Shiva,
  Este cel care da ritm intregului Univers,
  El danseaza in locurile demoniace
  Dar si in cele sacre.
  El creaza si sustine,
  Distruge si elibereaza. […]”

  Aceste versuri reprezinta un fragment dintr-un poem al lui Ruth Peel, in care este descris dansul etern al zeului Shiva.
  In traditia hindusa semnificatia dansului cosmic al lui zeului Shiva care mai este denumit si “Anandatandava” sau Dansul Extatic, simbolizeaza ciclurile cosmice ale creatiei si disolutiei.

  Dansul lui Shiva insumeaza intr-o alegorie de imagini cele cinci manifestari principale ale energiei eterne: creatia, distrugerea, conservarea, ocultarea si gratia. Potrivit lui A.k. Coomerswamy (filozof indian contemporan ), dansul lui Shiva reprezinta cele cinci activitati ale sale: “Shrishti” (creația, evoluția) reprezentata de micuta toba “Damaru” din mana dreapta; “Sthiti” (conservara, sau suportul) reprezentata de a doua mana drepta, aflata in gestul “lipsei de frica” sau abhaya; “Samhara” (distrugerea, disolutia) reprezentata de focul din mana stanga; “Tirobhava” (iluzia) reprezentata de monstrul pitic de sub piciorul stang , și “Anugraha “(eliberarea, emanciparea, grația), reprezentata de piciorul drept ridicat. Cea de-a doua mana stanga care indica piciorul stang ridicat in aer,  se afla in postura “gaja – hasta – mudra” sau postura trunchiului de elefant, care aici il simbolizeaza pe Ganesha – zeul cu cap de elefant, cel care inlatura orice obstacol.

  Dansul lui Shiva ca expresie creatoare a Universului manifestat este si cel care sta la baza crearii alfabetului sanscrit. Legenda spune ca faimosul gramatician indian Panini a primit darul de a asista la dansul zeului Shiva, prilej cu care zeul i-a transmis literele si sunetele alfabetului sanscrit. Micuta toba din mana dreapta a lui Shiva este simbolul creatiei. In sunetul primordial al acestei tobe celeste este incapsulata intreaga gramatica a limbii sanscrite. De altfel, se spune ca primele 14 versuri revelate lui Panini au fost Shiva Sutras ( este vorba aici despre fonemele limbii sanscrite).

  Dansul pe care Shiva il initiaza inaintea distrugerii finale a lumilor, il reprezinta pe zeu cu un picior strivind corpul unui monstru pitic, celalalt picior fiind ridicat in aer. Piciorul cu care zeul tine culcat mosntrul simbolizeaza puterea limbajului de a tine individul in lumea iluziei si de a-l imobiliza in planul material. In acest plan, omul este captiv in plasa propriilor conditionari si atasamente asociate cu anumite formulari lingvistice pe care le mai putem denumi stereotipii mentale sau emotionale de genul: “Eu sunt gras”, “Nu suport manelele”, “Imi place ciocolata” etc.

  Conform viziunii filozifice a gramaticienilor indieni, Parashakti sau Constiinta Universala se manifesta sub forma de matrika, sau grup de litere sau silabe sonore. Astfel literele create de Zeita (Shakti) sunt asociate cu limbajul si creatiile sale concrete cum ar fi poemele, scripturile, textele savante, etc.

  Matrika produce astfel limbajul in sensul cuvintelor – imagini infinite care populeaza mentalul. La fel cum limbajul capata o dubla semnificatie acela de obstacol in calea cunoasterii adevarate si eliberator din lanturile igonorantei, si dansul lui Shiva semnifica exact acelasi lucru.

  “Matrika shakti” este activitatea prin care omul este captiv in plasa propriilor conditionari si atasamente, semnificand sursa “negativitatilor” care limiteaza cunoasterea; de asemenea ea este creatoarea literelor si cuvintelor, generand iluzia imaginilor respective care sunt luate drept adevarate.

  Pe de alta parte Matrika poate insa stimula evolutia prin cunoastere, acesta fiind intelesul piciorului ridicat al lui Shiva. Gestul sau semnifica eliberarea de materie, de lumea grosiera. In momentul in care se ajunge printr-un proces de evolutie spirituala la intelegerea faptului ca intreaga lume este doar iluzia creata de “matrika shakti” atunci puterea ei fascinatoare inceteaza.

  In momentul in care prin cultivarea starii de martor, se contempla jocul iluziei reprezentat de cuvintele si imaginile-gand dar si al fortei de atractie a acestui joc, matrika inceteaza sa mai fie un obstacol, ea incepe sa lucreze in favoarea si dupa vointa celui ridicat deasupra valului iluziei. Astfel, prin transcederea ei se obtine o stare de pace profunda, dublata de o amplificare fara precedent a facultatilor de cunoastere constienta.

   

   

  Bibilografie : “Puterea limbajului” de Dana Sorana Urs

   

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...