• pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0762.663.153
 • suntem pe Facebook AICI
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga se fac ACUM
 • cursurile TTC200 de profesori de yoga incep pe data de 19 octombrie 2019 iar înscrierile se fac AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  Yoga, sau „Calea către Infinit” are ca scop ultim revelarea directă a Realităţii Divine, sau cu alte cuvinte, realizarea unui contact continuu, conştient, cu Conștința Supremă, Brahman. Termenul de Yoga își are originea în rădăcina sanscrită yuj, care înseamnă uniune, sau mai precis uniunea dintre corp, minte și spirit sau conștiință. Fiind o cale catre auto-cunoaștere și eliberare, ea a fost mereu în atenția celor care au căutat să se desăvârșească, a celor dornici să descopere ce se ascunde în spatele vălului amăgitor al Mayei sau al Iluziei Cosmice. Printre aceștia se numără și unul dintre cei mai de seamă artiști români – sculptorul Constantin Brâncuși, care a fost un fervent adept al acestei căi.

  Fiind o figură de seamă în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului XX. El a eliberat sculptura de preponderența de până atunci a imitației mecanice a naturii și a creat unitatea dintre sensibil și spiritual, relevând lumii occidentale dimensiunea sacră a realității.

  Puțini stiu că Yoga a fost pentru Brâncuşi calea care l-a condus către esenţa lucrurilor. Meditaţia yoghină l-a făcut să se întoarcă către simbol, pe care apoi l-a transpus în opera sa.

  Iată câteva dintre ideile sculptorului referitoare la mesajul transmis de operele sale: „Funcţia artistului rămâne aceea de a descifra semnele ascunse ale naturii şi de a interpreta misterele Universului, pentru cei pregătiţi să le „vadă”. „Nu căutaţi forme secrete sau mistere. Ceea ce vă dau este bucurie curată. Contemplaţi lucrările mele până le vedeţi. Cei aproape de Dumnezeu le-au văzut.”

  Pentru Brâncuşi a sculpta a însemnat a crea în deplină meditaţie şi concentrare, în linişte şi detaşare, într-o deplină comuniune cu Natura: „Când creezi, trebuie să te confunzi cu Universul şi cu elementele sale…”spunea el.

  Aceasta reflectă dorinţa sa de a trăi direct acea realitate sacră prezentă atât în lumea exterioară omului cât mai ales în el însuşi: „Arta nu înseamnă o evadare din realitate, ci o intrare în realitatea cea mai adevărată, poate singura realitate adevărată.”

  Vrem întotdeauna să înţelegem ceva. Însă nu este nimic de înţeles. Tot ceea ce puteţi contempla aici, în Atelier, are un singur merit: că este trăit…”

  Pe parcursul întregii sale vieți Brâncuşi a urmat o practică spirituală perseverentă. Ghidul său spiritual a fost marele yoghin tibetan Milarepa, despre care spunea că îl îndruma din planul astral. Mircea Eliade vorbeşte în mai multe rânduri despre fascinaţia lui Brâncuşi pentru Milarepa. 

  Mai presus însă de propriile sale mărturisiri, în ceea ce priveşte practica Yoga stă mărturie însăşi opera sa. Cunoştinţele esoterice, cum ar fi folosirea proporţiei numărului de aur, sintetizate în creaţiile sale geniale, demonstrează fără echivoc faptul că Brâncuşi a fost un iniţiat. Apropiaţii sculptorului au relatat în diferite ocazii atât despre faptul că el practica yoga, cât şi despre influenţa pe care spiritualitatea orientală a avut-o asupra creaţiilor acestuia.

  Astfel, printr-o viață dedicată total artei, Brâncuşi a reușit să-și mențină echilibrul interior necesar creației artistice printr-o practică constantă a meditației și yogăi, care  l-a susținut ulterior pe parcursul întregii sale vieți.

   

  sursa; http://venus.org.ro

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...