• pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0762.663.153
 • suntem pe Facebook AICI
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga se fac ACUM
 • cursurile TTC200 de profesori de yoga incep pe data de 19 octombrie 2019 iar înscrierile se fac AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  solstitiuSambata, 21 iunie 2014, la ora 13:51, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90 grade, fiind momentul cand Soarele intra in semnul Racului. In acest moment are loc solstitiul de vara, care marcheaza inceputul verii astronomice, 21 iunie, fiind cea mai lunga zi din an, cand ziua are 15 ore si 32 de minute, urmata de cea mai scurta noapte, care are numai 8 ore si 28 de minute.

  Denumirea de solstitiu, provine din latinescul solstitium, unde sol inseamna soare si stitium inseamna a sta (de la verbul sistere: a se opri a sta), prin urmare ”Soarele sta” la data respectiva, 21 iunie, cand are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, el se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor ”nopti albe”.

  Solstitiile reprezinta cele doua momente ale anului cand Soarele se afla la cea mai mare sau cea mai mica inaltime fata de Ecuator.

  Ce se intampla in timpul solstitiului de vara

  Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor Pamantului nu este constant perpendiculara pe planul orbitei Pamantului. Datorita acestui fenomen, cele 2 emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

  Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.

  saritul-peste-focTraditiile legate de solstitiul de vara

  Inca din vremuri stravechi, romanii celebrau atotputernicia Soarelui, astfe,l solstitul de vara are un corespodent in traditia populara prin sarbatoarea Sanzienelor, care are loc la trei zile dupa solstitiul de vara, pe data de 24 iunie.

  De Sanziene, sarbatoare care marca momentul strangerii recoltei, care era un prilej de mare bucurie si sarbatoare, se aprindeau focuri pe locurile cele mai inalte din sate. Oamenii danasau in jurul focului de Sanziene, fiind incinsi cu brauri de pelin, pe care apoi le aruncau in foc, pentru ca odata cu ele, sa arda si toate posibilele necazuri care aveau sa vie.

  Traditia si superstitiile au radacini stravechi, fiindca cea mai lunga zi a anului a fost considerata punct de  rascruce, de schimbare a anului, cand exista un anume moment aproape sacru, sau de hiatus, in care toate stihiile stau in cumpana, fiind o zi a absolutului inscrisa sub semnul focului care este simbolul soarelui.

  In folclorul romanesc, in Noaptea de Sanziene se aprindeau focuri uriase, ca o replica terestra a soarelui, pe culmile dealurilor. Se credea ca cine va trece prin foc sau va sari peste el in aceasta noapte se va purifica si intregul an care urmeaza va fi aparat de duhurile rele, de boli, de molime si va fi fericit.

  Traditiile legate de acest eveniment care defineste ciclicitatea miscarii Pamantului in jurul Sorelui, si care reprezinta punctul de maxima influenta a astrului ceresc asupra desfasurarii vietii pe Pamant, dateaza de secole, cu mult chiar inaintea crestinismului, ele fiind prezente in toata Europa Centrala si de Nord.

  Astfel vechii celti serbau si ei solstitiul intre 20 si 23 iunie, aducand in acest fel multumiri zeitei Litha care asigura fertilitate, bogatie, putere si ordine. Vechii germani, aprindeau focuri pe munte si rostogoleau la vale roti aprinse care simbolizau soarele si pe zeul lor Wotan, in acelasi timp ele avand rolul sa puna pe fuga spiritele rele.

   

  sursa: emaramures.ro

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...